Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úkoly pro SYRIZU

 

 

Nová řecká vláda, jejíž složení po nedělních vítězných volbách tento týden oznámil staronový premiér a lídr evropské levice Alexis Tsipras, se zaměří hlavně na problematiku přistěhovalectví a rovněž na plnění kontroverzních úkolů vyplývajících z třetího »záchranného« programu eurozóny.

Staronová koaliční vláda tvořená levicovou formací SYRIZA (členské strany GUE/NGL) a nacionalistickými Nezávislými Řeky bude mít pomalejší rozjezd, protože sotva kabinet složil ve středu ráno přísahu, hned poté se už Tsipras přesunul na mimořádný imigrační summit Evropské unie.

 

 

 

Pozoruhodné statistiky

Statistiky z řeckých parlamentních voleb mj. ukázaly, že v okrscích, kde hromadně volili příslušníci policie, získali velkou podporu neonacisté ze Zlatého úsvitu. A to dokonce větší než v předchozích volbách v lednu. Naopak ve věznicích pak podle ČTK valnou většinu hlasů dostal vítěz voleb, levicová formace SYRIZA...

Zlatý úsvit, největší nepřítel nejen autentické levice, ale všech slušných lidí obecně, podle listu To Vima dostal v některých aténských okrscích, kam chodí volit policisté, 16 až 17 %... Oproti lednu jde o nárůst o dva až tři procentní body. Zlatý úsvit na celostátní úrovni skončil přitom třetí s bezmála sedmi procenty hlasů (Haló noviny informovaly). V roce 2012, kdy tam policisté nevolili, měli neonacisté v daných okrscích jen 4,5-6,5 % hlasů.

Z celkových výpočtů rovněž vyplývá alarmující fakt, že Zlatý úsvit, který se ostře vyhraňuje proti imigrantům a Evropské unii, podporuje asi 40-50 % všech příslušníků řecké policie!

Naopak mezi trestanci je nejpopulárnější SYRIZA, která v řeckých věznicích obdržela 75-90 % hlasů. List To Vima se domnívá, že to může být důsledek politiky strany za její sedmiměsíční vlády, kdy prosadila v parlamentu zákony zmírňující podmínky ve vězeních. Oproti lednovým volbám i v nápravných zařízeních podpora straně stoupla.

(rom)