Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko Řecku pomůže

17. 4. 2015
 

 

 

 

Podle agentury Reuters to v německém Lübecku, kde v úterý a ve středu probíhala schůzka ministrů zahraničí skupiny G7, prohlásila šéfka zahraniční politiky Evropské unie Federica Mogheriniová. Podle ní by měly ostatní země EU pochopit, že nejde jen o řeckou záležitost, ale že se týká i jich samotných.

Věřitelé bezpodmínečně požadují od Řecka mj., aby snížilo důchody pro bývalé státní zaměstnance. Řecký ministr ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis v úterý podle řeckého listu Ta Nea ale zopakoval, že vláda k dalšímu snižování důchodů v žádném případě nepřistoupí. Vyjádřil tak naději, že se protistrana umoudří a že bude ve vyjednávání dosaženo »důstojného kompromisu«.

Řecký ministr životního prostředí, energie a výrobních změn Panajotis Lafazanis řekl, že Atény mají náhradní řešení, finanční zálohu od Ruska za budoucí výstavbu tranzitního plynovodu od hranic s Tureckem přes řecké území pro dodávky ruského zemního plynu evropským odběratelům. Řecko by ji splatilo poplatky za přepravu plynu od zprovoznění potrubí v roce 2019. Podle Lafazanise by mohla být řecko-ruská smlouva o prodloužení budoucího ruského plynovodu Turkish Stream z Turecka do Řecka podepsána příští týden.