Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chybí konstruktivní přístup velmocí

2. 3. 2016

 

 

Na stupňujícím se napětí se podle Černého velkou měrou podílí propaganda. »Velmi často jsme svědky toho, že se zaměňují příčiny a následky, to je obvyklý propagandistický trik,« uvedl stínový ministr. Není si prý jistý, jak dlouho ještě vydrží teze, že za všechno může Putin, a když ne Putin, tak Rusko, a to i za věci, které obecně ani věcně nemohli ovlivnit. »Je to dnes tak rozšířený jev, že by stálo opravdu za úvahu začít se zabývat tím, co budeme dělat, až Putina mít nebudeme, nebo až nebudeme mít Rusko jako úhlavního nepřítele,« dodal. V této souvislosti připomněl vojenské cvičení, které se za účasti dvaceti zemí konalo v Saúdské Arábii, což je podle Černého oblast, která je sama o sobě dost výbušným materiálem. K uklidnění situace podle něj nepřispělo ani oznámení USA, že provedly test balistické rakety. »Z bezpečnostního hlediska to nelze vyhodnotit jinak, než jako přilévání oleje do ohně,« uvedl poslanec.

Situace by podle něj vyžadovala především zodpovědnost a konstruktivní přístup velmocí. »Tak, jako vedla spolupráce Ruska a USA k příměří v Sýrii, tak si dovedu představit celou řadu dalších oblastí, kde by tyto velmoci spolu s Čínou měly hrát naprosto dominantní roli ve snaze uklidnit veřejné mínění, uklidnit situaci v Evropě i ve světě,« zdůraznil Černý. Severoatlantická aliance ale podle něj dělá přesně opak. Dokládá to záměr NATO zřídit šest velitelství ve východní Evropě či snaha rozmístit na východní hranici NATO dalších pět tisíc vojáků. »Těch kroků, které jsou naprosto kontraproduktivní, ne že ubývá, ale přibývá,« konstatoval Černý.

Zdůraznil, že stanovisko KSČM je v této souvislosti naprosto jednoznačné. »Nepodpoříme nic, co by mohlo vést k další eskalaci napětí, ať už na jihovýchodě nebo na východě, nepodpoříme nic, co bude nad rámec zajištění obranyschopnosti České republiky, co povede k tomu, aby se situace zhoršovala,« potvrdil Černý.

Konec EU nemusí znamenat konec světa

I když podle něj NATO považuje za nejvážnější hrozbu Ukrajinu a to, co přichází z východu, někteří to cítí jinak a zdůrazňují spíš migrační krizi. Podle odborníků bude letos hůř než loni a nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho bude celý proces trvat.

»Chtěl bych připomenout, že postoje Evropské unie, které se stávají stále více terčem kritiky, způsobily, že Unie se dostala do situace, kdy docela efektivně zahájila proces svého vlastního sebezničení. Pomalu ale jistě se začíná rozpadat a nepotřebuje k tomu ani Velkou Británii, stačí si sama,« uvedl Černý. Na rozdíl od jiných politiků je ale přesvědčen o tom, že konec EU nemusí znamenat konec světa, ani fatální ohrožení ČR. »Bude to pravděpodobně znamenat, že budeme muset akceptovat jiné principy spolupráce, že se budeme muset zaměřovat jinak na otázku zajištění naší bezpečnosti, ale rozhodně to nebude znamenat konec světa,« zdůraznil poslanec.

Změna nemůže jít na úkor maloodběratelů

KSČM už dávno kritizovala novou tarifní soustavu, navrhovanou ERÚ. Místopředseda hospodářského výboru sněmovny Karel Šidlo (KSČM) v úterý přivítal, že nová tarifní struktura elektřiny od roku 2017 platit nebude - předsedkyně ERÚ Alena Vitásková slíbila, že úřad strukturu přepracuje. »Považujeme až za skandální, jak byla nová tarifní struktura předložena veřejnosti – bez řádného projednání na ministerstvu průmyslu s dalšími gesčními ministerstvy. Navrhovaná struktura by měla obrovský sociální dopad,« zdůraznil Šidlo před novináři. KSČM považuje problémy nákladů na energii za zásadní část spotřebního koše, která dopadne na každého občana, negativně by se podepsala především na malospotřebitelích. »My to považujeme za cestu špatným směrem, nelíbí se nám nejen nerovnoměrnost, ale zejména to, že malí spotřebitelé by měli paušální částkou v regulované části energie platit mnohem víc, než platí velkospotřebitelé. Předložené odůvodnění vycházelo sice z novely energetického zákona, ale na druhé straně se opíralo pouze o jednu věc, tj. vznik nových decentralizovaných zdrojů, zejména z obnovitelných zdrojů energie. To je sice pravda, ale je také zastírán důležitější důvod – že stávající energetická soustava ČR vybudovaná v minulém století bohatě postačovala pro potřeby našich velko či maloodběratelů,« uvedl poslanec s tím, že v současnosti je však neúměrně zatěžována přetoky elektrické energie ze SRN. Jde o bezplatnou službu, kterou poskytujeme v rámci evropské energetiky.

Šidlo tvrdí, že žádná změna nesmí být na úkor plateb malých a středních spotřebitelů. Platba za rezervovaný výkon podle vstupního jističe do nemovitosti nebo na odběrné místo by byla podle jeho slov »velice šikovným tahem«. Je-li silová elektřina regulována klasicky trhem přes burzu, a ostatní regulované složky nezávislým regulátorem, zvýší tato paušální částka cenu kilowatthodiny. A kdo se dosud choval úsporně, už úspory hledat nebude, protože čím méně spotřebuje, tím více zaplatí. Proto Šidlo věří, že ERÚ i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD)znovu posoudí dopady a budou hledat jinou cestu, jak získat peníze na opravy, rekonstrukce a budování nových energetických sítí.

Čas hraje do karet pro Kapsch

Šidlo, stínový ministr dopravy KSČM, se vyjádřil rovněž k mýtnému systému, který byl v ČR spuštěn v roce 2007 deset let trvající smlouvou s firmou Kapsch. »Jsem přesvědčen o tom, že bylo dost času na to, aby ČR za oněch 10 let našla nového provozovatele a vytvořila nové smlouvy k provozování mýtného systému od 1. 1. 2017. Bohužel rok, kdy se o tom mluví, uplynul, a nemáme ani navrženou smlouvu pro nového provozovatele, tj. stanoveny podmínky pro mýtný systém od ledna 2017, a nemáme ani vybraného provozovatele,« zdůraznil poslanec. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že bude »z ruky« prodloužena smlouva pro Kapsch, jiná reálná šance, jak zachovat kontinuálně výběr výkonového zpoplatnění na vybraných komunikacích v ČR, asi neexistuje. Časové lhůty pro výběrové řízení už jsou nereálné. »Vina padá na hlavu všech ministrů od roku 2007. Všichni si dávali velké cíle, nechávali si je odsouhlasit vládou, ale do dneška nedošlo k naplnění jediného přijatého usnesení vlády,« posteskl si Šidlo.

(jad, ku)