Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je čas na dějiny KSČ

7. 12. 2011

V pondělí, 16.5. 2011, vyšel v deníku Právo, článek, pod názve, "Je čas na dějiny KSČ". Autor volá po vytvoření  objektivních dějin KSČ. Musím konstatovat, že autor tohoto článku, buď neví, nebo úmyslně zakrývá skutečnosti. V prvé řadě by měl vědět, že Komunistická strana, je řádně registrovanou stranou, tedy existuje a za další, že dějiny KSČ byly nesčetněkrát zpracovány v jim zmíněném Ústavu dějin KSČ. Potíž je v tom, že autorovi a samozřejmě i současné antikomunistické garnituře se objektivní zpracování dějin KSČ nelíbí.

Autor článku polemizuje s otázkou, zda nebyla  oslavována "bolševizace KSČ" jen dovršením nadvlády Moskvy  a Komunistické internacionály nad její čes. sekcí. Polemizuje rovněž nad otázkou, zda nebyl Komunistický režim Československu vnucen  po porážce Německa a další otázky , kde se snaží vyvolat dojem, že vývoj směřující k socialismu byl v Československu násilně proveden vlastně podvodem na lidech. Otázka, jak se změnila společnost v šedesátých létech  a jak tuto proměnu ukončila vojenská intervence, jen dokazuje, že autor se obratně snaží těmito otázkami navodit dojem neobjektivního hodnocení minulosti a v podstatě zdiskreditovat socialistickou společnost pod vedením Komunistické strany Československa a přátelstvím se Sovětským svazem, jakož to hlavním garantem světového míru.

Každá historie má své příčiny v jiných vzájemně souvisejících skutečnostech, každá historie má svou předhistorií. Prvobytní společnost, vystřídala společnost feudální a tu pak kapitalistická, která rovněž probíhala ve svých vývojových etapách. Podstatné je, že střídání jednotlivých etap, bylo vždy v narůstajících společensko-ekonomických problémů daných vztahy, mezi výrobními silami a výrobními prostředky a bylo tedy zákonitým. Stejně tak byl zákonitý vývoj fašismu v Německu a ostatních evropských státech včetně Československa a příčiny vzniku druhé světové války. Kapitalismus se všemi svými neřešitelnými těžkostmi, včetně krizi a neschopnosti řešit akutní sociální problémy dospěl do stádia , kde vykořisťovaná dělnická třída pod vedením Marxisticko-leninské strany, Komunistické strany Československa se dostala k moci byl odstraněn. Skutečnost, že došlo k problémům ve vývoji zcela jiné společnosti, byly jednak vnitřní-porážená třída a její zbytky se nikdy s porážkou nesmířily a od počátku se připravovala o provedení převratu, jak vnější, to znamená výrazná podpora ze strany kapitalistických států s dominantním postavením imperialistické politiky USA. To, že byl soicalismus dočasně poražen, je právě důsledkem vnitřních a vnějších podmínek. Je však zcela zřetelné, že socialismus byl schopen existence a měl perspektivy. Měl samozřejmě své chyby a nedostatky. Byl však pro vtěšinu národa přijatelnější. I socialismus je svou povahou třídní společnost.

Zmíněný autor již dnes musí pochopit, že současná společnost, je otevřenou tvrdou diktaturou kapitálu a jeho totalitou. To, že v podmínkách České republiky, jsou dnes dvě Komunistické strany, vlastně jedna, protože ta druhá se zřekla marxismu-leninismu, zřekla se své nastoupené cesty členů, zřekla se svých představitelů, jako Lenina, Stalina, Gottwalda. Ta druhá, založena v roce 1921, která jako jedniná měla právo si připomenout 90. výročí založené své strany, vychází z Marxleninské teorie a ta je schopná, jakož to předvoj novodobé dělnické třídy, zajistit skutečnou demokracií a pokrok. KSČM, která není ničím, jen nese v názvu slovo Komunistická, pro udržení své členské základny, je pouhým nástrojem buržoázních stran do doby, než bude pohlcena těmito kapitalistickými mocnými drápy. 

 

                                                                                                 Jaroslav  Kalina

16.5. 2011