Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová

 

 

 

 

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová chce přispět ke vzniku funkčního systému sociálního bydlení a důsledněji se u politiků domáhat respektování závěrů ochránce práv.

V pořadu ČT Otázky Václava Moravce v neděli uvedla, že její předchůdce Pavel Varvařovský se možná někdy příliš spoléhal na písemnou komunikaci s politiky, a pokud nebyla účinná, »trochu dříve« se smiřoval s neúspěchem. Šabatová chce v takovém případě komunikovat s úředníky a politiky také osobně. Současně ovšem zdůraznila, že je to právě zásluha prvního ombudsmana ČR Otakara Motejla i Varvařovského, jak vysoké důvěře veřejnosti se dnes úřad ombudsmana těší.

Nová ombudsmanka by ráda rozšířila některé pravomoci úřadu. Uvítala by, kdyby mohl navrhovat Ústavnímu soudu zrušení zákona v otázkách diskriminace. To se však neobejde bez změny zákona. Včera řekla, že adeptem na návrh na zrušení k Ústavnímu soudu je např. zákon, který v minulé sněmovně navrhla bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková. Ten úřadům umožňuje ukládat až tříměsíční zákaz pobytu za vybrané opakované přestupky. Nejdřív je však podle Šabatové nutné zjistit, »jestli je to mrtvá norma, nebo jsou v důsledku této normy porušována základní práva lidí,« uvedla.

Za jeden z nejdůležitějších úkolů považuje ombudsmanka vytvoření systému sociálního bydlení, který definuje, co to je, kdo na takový byt má nárok a kdo má zodpovědnost za fungování systému. Jeho absence podle ní vede ke známým problémům s ubytovnami, kde sociálně potřební platí přemrštěné ceny za špatné bydlení. Šabatová však připomněla, že zákony nutné ke vzniku sociálního bydlení nepřijímá ombudsman, ale vláda a parlament.