Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Praze protestovalo sto tisíc demonstrantů

24. 4. 2012

Zpravodajství

Předseda KSČM Vojtěch Filip se zdraví s demonstranty. Haló noviny. Foto/ Radovan Rybák
Největší protivládní protesty od roku 1989


 

Více než sto tisíc lidí přišlo v sobotu na Václavské náměstí v Praze demonstrovat proti vládě. Zástupci odborů a dalších sdružení, iniciativ a politických stran shodně vyzvali vládu k podání demise. Odboráři je odměnili bouřlivým potleskem a skandováním protivládních hesel.

 

Šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek pohrozil dokonce i generální stávkou. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil dnešní akci označil za největší protest od roku sametové revoluce. »Nečekal jsem takovou účast, ale dnes je tady opravdu sto dvacet tisíc lidí. Je to největší protest od roku 1989, tak si to, vládo, zapiš za uši,« hřímal Zavadil.

 

 

Desítky tisíc lidí řečníkům z řad odborových předáků bouřlivě aplaudovaly, centrem města opakovaně zněl souhlasný řev, protestní pískot a hromadný pokřik: »demisi«!

 

Svou účast na demonstraci prý zvažoval i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), rozhodl se však, že na Václavské náměstí raději nedorazí.

Je zajímavé, že před demonstranty nepředstoupil ani nikdo jiný z vládních představitelů. A premiér Petr Nečas protestujícím vzkázal, že za současnou vládní politikou stojí, i když nabízí prostor pro dialog s odbory.

Miroslav Kalousek však přišel na pozvání Radiožurnálu, v patnáct hodin odpoledne, na debatu s filozofem Václavem Bělohradským, ekonomem Alešem Michlem a především s odborovým předákem Zavadilem. Z hodinové rozpravy bylo všem posluchačům nakonec jasné, že Kalousek se Zavadilem společnou řeč nenajdou. Nicméně po debatě je bylo možno spatřit u jednoho stolu u piva, což  zachytily i kamery České televize. Že by to byla jen všechno hra s ohněm? To se ukáže v následujících hodinách.

 

 

Radovan RYBÁK

Audio: Jaroslav Zavadil         

Audio: Miroslav Kalousek

 

21. 4. 2012  Radovan RYBÁK