Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předávejme historii dalším pokolením

Vzpomínková akce k 70. výročí osvobození Československa a osvobození Prahy se konala ve čtvrtek odpoledne u pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Praze 6. Haló noviny - FOTO/Radovan RYBÁK

 

 

Připomínky konce války se v těchto dnech konají po celé České republice. Osvobození od nacismu si lidé připomínají na pietních akcích, ale také třeba při ukázkách bojů, vojenské techniky nebo na koncertech.

Váleční veteráni, pamětníci druhé světové války, političtí a vojenští představitelé v čele s prezidentem Milošem Zemanem si včera na pražském Vítkově připomněli 70 let od konce druhé světové války. Položením věnců či minutou ticha uctili její oběti.

Tradiční pietní akt zahájila po příchodu prezidenta doprovázeného ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) státní hymna. Vojáci poté na Čestný dvůr Národního památníku na Vítkově přinesli za zvuku husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci historické armádní prapory. Politici a vojáci k památníku položili věnce a květiny. Následovala minuta ticha a salvy čestné stráže.

Nad hlavami přítomných přeletěly tři vrtulníky Mi-24 vypouštějící kouř v národních barvách. Za nimi proletěl letoun Airbus z vládní letky doprovázený na křídlech dvěma gripeny.

Zeman, který v noci přiletěl z oslav konce války v Polsku, novinářům řekl, že předpokládá, že piety na Vítkově se bude účastnit každoročně do konce svého funkčního období bez ohledu na počasí.

Ve čtvrtek u Koněva

Vzpomínková akce k 70. výročí osvobození Československa a osvobození Prahy se konala ve čtvrtek odpoledne u pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Praze 6. Na akci hovořil předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

»Je potřeba si uvědomit, že při osvobozování velitelé jednotlivých armádních sborů měli před sebou těžký úkol. Měli zajistit, aby válka co nejdříve skončila a aby netrpělo civilní obyvatelstvo,« uvedl Filip a zdůraznil, že v Praze se bojovalo nejen od 5. do 9. května, ale celá Pražská operace skončila až u Milína 12. května. »Bylo na Koněvovi, jaké rozhodnutí učiní, zdali bude použito bombardování, nebo bude použito tankových vojsk a dělostřelecké přípravy a bude zničena řada cenných historických památek, tak jako byly zničeny Drážďany. Nic takového neudělal,« uvedl Filip s tím, že jeho rozhodnutí znamenalo, že Praha byla osvobozena způsobem, který byl nejšetrnější pro jejich obyvatele, pro historické památky v Praze a které znamenalo, že vojáci měli mnohem více práce, ale také mnohem více těch, kteří je vítali a děkovali jim za jejich boj.

»Koněv byl nositelem nejvyšších vyznamenání všech spojenců. Musíme ctít historii a měli bychom být schopni onu historii předat dalším pokolením,« řekl dále Filip a dodal, že řada mladých lidí tuto historii nezná a my ani nevíme, kdo by ji předával. »Žijme s vědomím toho, co je napsáno na Piskarevském hřbitově. Že nic nesmí být zapomenuto a nikdo nesmí být zapomenut,« zdůraznil Filip. Podle jeho slov je důležité umět uctít památku osvoboditelů a uvědomit si historické souvislosti toho, jakým způsobem byla ukončena 2. světová válka. »Je důležité tuto pravdu ctít, nezastírat ji a být schopni ji také všem dalším pokolením vysvětlit,« uzavřel Filip.

Zmíněného setkání se zúčastnili mimo jiné 1. místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek a poslankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová (KSČM), ale také veteráni a pamětníci bojů při osvobozování Prahy Rudou armádou.

Ve čtvrtek dopoledne se konal také pietní akt na pohřebišti padlých sovětských vojáků a pražských barikádníků na hřbitově ve Vokovicích. Zmíněné vzpomínkové akce organizovala Česko-ruská společnost společně s Českým svazem bojovníků za svobodu.

Povýšení a vyznamenání

Prezident Miloš Zeman včera při příležitosti státního svátku a oslav 70. výročí konce druhé světové války povýšil na Pražském hradě dva současné generály a do generálské hodnosti jmenoval i dva plukovníky.

Povýšení čekalo na tři veterány z druhé světové války, Alexandera Beera, Mikuláše Končického a Jaroslava Klemeše. Všichni se posunuli o jednu pozici z generálmajorů na generálporučíky. Osobně se povýšení zúčastnili pouze Klemeš a Beer, Končický nemohl přijít ze zdravotních důvodů. »Vážení a milí veteráni, ať budou slova úcty jakákoli, nikdy si vás nebudeme moci dosti vážit,« řekl při ceremoniálu Zeman. Veteránům popřál dlouhá a příjemná léta a mladším generálům zase, aby se dožili podobného věku jako jejich starší kolegové. Doplnil, že veteráni by měli být pro přítomné mladší generály inspirací.

Beer a Končický se účastnili bojů na východní frontě. Beer byl zraněn při bojích u Sokolova a na Dukle, Končický, rodák z krajinské Volyně, bojoval v bojích v Sovětském svazu i při osvobozování Československa. Beerovi a Končickému byl v minulosti udělen Řád bílého lva. Oba byli příslušníky 1. československé samostatné tankové brigády.

Klemeš bojoval za druhé světové války na západní frontě a v roce 1945 byl vysazen v týle německé armády jako parašutista. Je posledním žijícím parašutistou, který byl vysazen za druhé světové války na území Československa.

První generálskou hvězdu získal dosavadní plukovník Radek Hasala, který se stane zástupcem Petra Pavla v jeho nové funkci v čele Vojenského výboru NATO. Do hodnosti generálmajora povýšil Zeman náčelníka své vojenské kanceláře Rostislava Pilce, dosavadního brigádního generála. Do druhé nejvyšší armádní hodnosti, generálporučíka, povýšil prezident zástupce náčelníka generálního štábu Františka Maleninského.

Povýšen do generálské hodnosti byl také generální ředitel Generálního ředitelství cel Petr Kašpar. Dosud měl hodnost plukovníka.

Sedmdesátého výročí od konce války využilo vedení ministerstva obrany k ocenění desítek válečných veteránů a vojáků. Po skončení piety na Vítkově bylo uděleno přes 40 Záslužných křížů ministra obrany ČR I. až III. stupně, pět z nich in memoriam. Oceněni byli třeba armádní historik Eduard Stehlík. Dále 50 válečných veteránů obdrželo čestný pamětní odznak a sedm válečných veteránů bylo hodnostně povýšeno. Ačkoli šlo především o veterány druhé světové války, vyšší hodnost byla posmrtně udělena i Jiřímu »Regimu« Schamsovi. Ten byl vážně zraněn v Afghánistánu a svým vytrvalým bojem s následky zranění se stal legendou veteránů. Po těžké nemoci zemřel na začátku letošního roku.

K dalším vzpomínkovým akcím, včetně nezbytných fotografií, se vrátíme v pondělním vydání Haló novin.