Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravice proti zvýšení minimální mzdy

8. 5. 2014

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Ilustrační FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

Úlohou státu je, aby občané mohli najít práci

Pavel Kováčik: Měli bychom mít přehled o tom, jaké kroky vláda činí proto, aby se kritický stav ve vývoji nezaměstnanosti zvrátil.

Mrazivě skutečný, tak nazval ve středu ve sněmovně problém nezaměstnanosti premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Oficiálně je nyní v České republice bez práce více než 600 tisíc lidí, zatímco volných pracovních míst jen něco přes 40 tisíc.

»Je tedy téměř patnáct uchazečů o jedno volné místo,« uvedl premiér ve zprávě o vývoji kritického stavu nezaměstnanosti v ČR. Řekl, že jen v březnu se rekvalifikovalo přes 12 tisíc lidí. K boji s nezaměstnaností má sloužit mj. rozpočet 2015, má podpořit hospodářský růst, investice a vznik nových pracovních míst. Sobotka obvinil Nečasovu vládu z toho, že jen tlačila na snižování deficitů, rezignovala na podporu ekonomiky i zaměstnanosti a rozvrátila Úřad práce. Pravidelnou informaci vlády o nezaměstnanosti si vyžádal předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Podle premiéra je vládní prioritou zlepšit situaci v oblastech s nejvyšší nezaměstnaností na severu Čech a na severu Moravy. Kabinet se snaží obnovit fungování agentury CzechInvest, která láká do ČR investory. Vyšším růstem důchodů, plánem na zvýšení minimální mzdy a na snížení DPH na některé položky chce vláda zvýšit spotřebu domácností. »Musíme zlepšit schopnost státu cokoli stavět,« řekl premiér. Ke snížení extrémně vysoké nezaměstnanosti by podle něj mělo pomoci i zrychlení investic do infrastruktury.

Pravice proti zvýšení minimální mzdy

Podle pravicové opozice vládní plány ke snížení nezaměstnanosti nepovedou. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že jsou jen výrazem bezradnosti. Plánované zvýšení minimální mzdy označil za cestu do pekel. Kováčik naopak premiérovi za podrobnosti poděkoval. »Jednou z prvních a rozhodujících úloh státu je starat se o to, aby občané ČR mohli najít práci - ti, co pracovat chtějí. Aby neměli pocit frustrace, že navzdory tomu, že jsou plně vybaveni kvalifikací, silami, že jsou mladí, na vrcholu sil nebo, řekněme, v poslední fázi aktivního pracovního života, že mohou svoji kvalifikaci, sílu, zkušenost uplatnit na tom tzv. trhu práce,« řekl předseda klubu KSČM. Je rád, že sněmovna se tématem zabývá. »Měli bychom mít určitý přehled o tom, jaké kroky vláda činí, hodlá činit proto, aby se kritický stav ve vývoji nezaměstnanosti zvrátil,« zdůraznil Kováčik. Navrhl usnesení, ve kterém sněmovna žádá vládu, aby co nejdříve přijala a sněmovně předložila ucelený soubor kroků ke snížení nezaměstnanosti a vzniku nových pracovních míst a aby dál poslance informovala o postupu a výsledcích realizace těchto opatření. Sněmovna to však odmítla.

Nezaměstnanost živnou půdou práce načerno

Místopředseda výboru pro sociální politiku Miroslav Opálka (KSČM) mj. konstatoval, že nízká nezaměstnanost v ČR oproti zahraničí je i výsledkem nastavení důchodového systému. »To, že u nás odcházejí občané dříve do důchodu v nižším věku a že máme 250 tisíc občanů v předčasných důchodech. Ne tedy lepší ekonomickou situaci či politiku, ale statisticky,« řekl. Nezaměstnanost je podle něj živnou půdou vysokého stupně práce načerno, která je pro zaměstnavatele lukrativní, ale nevýhodná pro quasi zaměstnance a pro stát, který přichází o daňové a pojistné odvody, ale vyplácí neopodstatněné sociální dávky. »Nezaměstnanost je také příčinou zvyšování intenzity práce a dokonce nedodržování pracovních smluv, neboť nemálo lidí nemá proplacenou ani celou svou odpracovanou pracovní dobu a mají strach se domáhat svých práv, zakotvených v okleštěném pracovním právu u zaměstnavatele, či podat tuto informaci na inspektoráty práce,« konstatoval Opálka.

Pravicová opozice podrobila vládní zprávu o nezaměstnanosti drtivé kritice. Debata se zvrtla v osobní invektivy a osočování. Terčem byl, jak jinak, vicepremiér, předseda ANO Andrej Babiš. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek konstatoval, že Babiš je »úplně mimo«. Jeho stranický kolega Daniel Korte požádal, aby Babiš mluvil česky nebo byla jeho vystoupení překládána. Předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL) to odmítl s tím, že Babiš mluví česky. Mnozí poslanci poukázali na to, že ani jejich čeština není s ohledem na užívání nářečí zcela ideální, a zajímali se proto, zda i jejich vystoupení by měla být tlumočena.