Jdi na obsah Jdi na menu
 


Padne kvůli rozpočtu Nečasova vláda?

5. 7. 2011

 

PRAHA/KARLOVY VARY - Nedodržení rozpočtového schodku by mohlo být podle ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry důvodem pádu Nečasovy vlády.

Václav Moravec to ve svém pořadu v ČT několika opakovanými dotazy vymámil z hosta uprostřed poryvů větru a deště na terase karlovarského hotelu Thermal. Tam se veřejnoprávní štáb už tradičně v období filmového festivalu uchýlil užít si atmosféry snobské akce.

ODS a TOP 09 ale podle Vondry vůbec neuvažují o zvýšení firemních daní, jak v uplynulých dnech žádala nejmenší koaliční strana Věci veřejné (VV). Vondra uvedl, že navýšení firemní daně o procento by vyneslo sedm miliard korun, ovšem ne hned a zbrzdilo by ekonomiku. Okamžitě by se na příjmech rozpočtu projevilo pouze navýšení daně z přidané hodnoty.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 135 mld. Kč. Věci veřejné proto při vyjednávání o dodatku ke koaliční dohodě prosazovaly zvýšení firemní daně, ale nepochodily. Jednání o rozpočtu na příští rok i podle nich bude složité, už kvůli tomu, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) údajně navrhuje krátit rozpočty ministerstev VV.

Vláda i premiér nedůvěryhodní

Druhý host první části OVM Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že vládě chybí koncepčnost a po všech slibech, které zaznívají, už se nedá věřit ani premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Podle něj se proto vláda nedá brát vážně. Hlavně tzv. protikorupční strategie. »Přeci jen přítomnost Alexandra Vondry tady je důkazem, že se neděje vůbec nic. Kvůli svému působení v kauze ProMoPro přeci nemá Alexandr Vondra ve vládě co dělat.«

»Musím odmítnout spojení mé osoby s korupcí,« tvrdil ministr. »Tato věc se musí prošetřit. Poskytl jsem veškerou spolupráci ve vyšetřování, a dokud se to nevyšetří, podobné výroky odmítám,« prohlásil sebevědomě Vondra, který je asi jako i další místopředseda »modrých ptáků« Pavel Drobil »nedotknutelný«. O to se zřejmě postará třetí místopředseda ODS Jiří Pospíšil na ministerstvu spravedlnosti.

Navíc jednodušší prokazatelnost korupce pomocí majetkových přiznání navrhovanou opakovaně KSČM, Vondra důrazně odmítl. Jde prý proti programu ODS, ačkoli koaliční Věci veřejné na zavedení této vyzkoušené evropské praxe chvíli naléhaly. Po ministerské »restrukturalizaci« toho ale nechaly.

»Cestou majetkových přiznání rozhodně nepůjdeme,« mohl proto v poklidu vyhlásit do kamer Vondra. »To jsou populistické sliby levice. Nechť jsou transparentní ti, kdo figurují ve veřejném životě, ale soukromníci určitě ne,« dodal spokojeně.

Co tam ještě pohledávají?

Výrazně méně byli s pořadem spokojeni diváci a divačky ČT, kteří to dávali na sociálních sítích mnohdy ostře a kompetentně najevo: »Je zajímavé, že podle Vondry navýšení korporátní daně o 1% zbrzdí ekonomiku, ale snížení koupěschopnosti obyvatelstva o několik % ne! Až nebude mít občan za co nakupovat a to se projevuje poslední dva roky čím dál víc, tím bude klesat i výběr na DPH, spotřební dani atd... A to se děje, a oni pořád tyto daně zvyšují a zvyšují a korporacím snižují, bohatým přidávají. To je jako, když se divili v jednom pořadu, že poptávka po luxusním zboží stoupá, když je krize. No jistě, protože bohatí bohatnou na úkor ostatních, tohle smrdí revolucí,« napsal například koncesionář Štěpán Beran.

»Už tam pana Vondru nezvěte. Od něho se nejsme schopni nic kloudného dozvědět. Natož, aby to mělo hlavu a patu. Pan Vondra byl dobrý lobbista za radar, to mu nelze upřít. Velký bojovník za americký radar a jinak prosím vás, žádný ekonom, žádný manažer, tak co tam ještě pohledává,« dodala koncesionářka Majka Sekaninová.

Haló noviny budou sledovat, jak nové vedení České televize hodlá na podněty svých zaměstnavatelů – koncesionářů reagovat či nereagovat