Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mají peníze rozhodovat nad nadáním?

12. 11. 2011

Zpravodajství

Pedepisování petice proti školnému z 30. října, kterou sestavilo sdružení SOS student. FOTO – Haló noviny/Karel RŮŽIČKA
Semelová: Je to sociální síto, kdy rozhodují peníze nad nadáním a potřebami společnosti.

Mají peníze rozhodovat nad nadáním?

 

 

Navzdory názoru univerzit, opozice a snad i většiny studentů chce koalice zavést školné na vysokých školách od roku 2014 stůj co stůj. Studovalo by se i na dluh. Ale kde chudší studenti na půjčku vezmou?

Experti ODS, TOP 09 a Věcí veřejných přemýšlejí, kde by děti nemajetných rodičů na školné vzaly, kdo by jim dal půjčku, kdo by ji po letech pomohl splatit. Přišli na dost neuvěřitelné věci. Shodli se na reformním zákonu o VŠ a na zákonu o finanční pomoci studentům.

Jednou z novinek prý je, že by půjčku na školné mohl za absolventa zaplatit jeho zaměstnavatel. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) by se to týkalo třeba učitelů nebo zdravotníků. Nově by šlo také odečíst si úrok z půjčky z daňového přiznání.

Ministerstvo počítá s tím, že dodrží původní předpoklady a studenti budou platit maximálně 10 000 Kč za semestr. Přepracované návrhy obou zákonů chce ministerstvo dát do připomínkového řízení za týden, koncem listopadu by jej měla projednat vláda.

* * *

»Školné v žádném případě. KSČM je od počátku proti školnému – ať už by bylo přímé nebo odložené. Je to sociální síto, kdy rozhodují peníze nad nadáním a potřebami společnosti. Je to bič na nízko a středněpříjmové rodiny,« zdůraznila členka školského výboru sněmovny Marta Semelová (KSČM).

»Pokud ČSSD po příštích volbách převezme vládní odpovědnost, bude trvat na zrušení tohoto kroku,« reagoval senátor a stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek.

Půjčka? To znamená, že když si má mladý člověk založit rodinu, zajistit bydlení, vstupuje do života zadlužen. »Pokud koalice argumentuje tím, že bývalý student začne splácet, až dosáhne v zaměstnání průměrného platu, musí počítat s tím, že mu rostou úroky z dluhu. A studium se mu tak bude prodražovat. Někteří lidé navíc dosáhnou průměrného platu ve vysokém věku a pak teprve mají splácet,« uvedla Semelová s tím, že to nahrává bohatým.

Podle Dobeše zatím není jasné, kdo by půjčky poskytoval, zda by tu fungovaly nějaké státní záruky nebo by studentům půjčovala soukromá banka. S tím souvisí i otázka úročení. Ve hře je i možnost, že by zaměstnavatel pro něho za zvýhodněných podmínek mohl jednorázově zaplatit půjčku za zaměstnance.

Tímto krokem by prý chtěli podpořit třeba technické směry, ale také učitele, zdravotníky nebo zaměstnance v sociálních službách. »Toto považuji za velmi odvážnou konstrukci, je to jeden z námětů,« komentovala Dobešův nápad pro ČTK předsedkyně sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09).

Semelová pochybuje, že by školné mohly kantorům zaplatit školy – vždyť ty i bez toho zápasí s nedostatkem peněz. A stejné problémy jsou ve zdravotnictví a sociálních službách. »Prostě to je nesmysl,« zdůraznila.

SOS student sbírá podpisy

Zavedení školného ve volebním roce? Na to nakonec mohou koaliční strany »dojet« jako na regulační poplatky ve zdravotnictví před posledními volbami do krajů. Nečasova vláda má školné ve svém programu, hovoří v něm o tom, že »zavede finanční spoluúčast absolventů VŠ na hrazení nákladů jejich studia formou tzv. odloženého školného«.

Bude-li však mít student zájem zaplatit ihned, »bude mu to umožněno«. Teď to však vypadá tak, že každý student bude muset zaplatit hned.

Závěrem připomeňme, že před volbami 2010 jednoznačně odmítly školné KSČM a ČSSD, Věci veřejné hovořily o odloženém školném, jednoznačně pro placení vysokoškolského studia byla TOP 09, zatímco ODS se zachovala jako Chytrá horákyně.

V jejím programu se požadavek školného přímo neobjevil, ale véčka uvedla, že otevřou »diskusi o rozsahu a podobě finanční spoluúčasti studentů na vysokoškolském studiu«. Pár týdnů před volbami mluvila už o odloženém školném.

Dosavadní protesty studentů proti školnému nebyly v ČR na rozdíl od těch zahraničních nijak masové. Ale to se může změnit. Iniciativa SOS student přišla s peticí, kterou už od počátku září do začátku listopadu podepsalo na 6500 lidí.

»Podpisy sbíráme po celé ČR, hodně si slibujeme od dalších dní, kdy organizujeme akci Týden proti školnému,« řekl našemu listu mluvčí iniciativy Michal Kostka. Před předložením návrhu o školném na VŠ chce iniciativa odevzdat archy s podpisy petičnímu výboru sněmovny. Kostka věří, že podpisů bude hodně přes 10 tisíc.

(ku)