Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM: Arbitrážní role patří OBSE

Kateřina Konečná. Ilustrační FOTO - Miloš SKÁCEL

 

Kateřina Konečná: Situace na Ukrajině dozrála do situace, kdy svářící se povstalci z Kyjeva a z jihovýchodu nedokážou nalézt cestu k jednacímu stolu.

 K výzvám nestranně vyšetřit páteční tragédii v jihoukrajinské Oděse, kde při násilnostech zahynula padesátka lidí, se ve středu připojila sněmovna. Podpořila také konání »svobodných a demokratických voleb« na Ukrajině a vybídla OBSE, aby na ně vyslala dost pozorovatelů. Poslanci k tomu dospěli na návrh ČSSD a KDU-ČSL po diskusi o situaci na Ukrajině, kterou si za klub KSČM vyžádala místopředsedkyně zahraničního výboru sněmovny Kateřina Konečná.

»Je čas, aby parlament promluvil. Naše stanovisko by mělo vycházet z teze, která je pravým opakem častých apelů, zdánlivě směřujících k usmíření. Mám na mysli naivní výzvy, aby se do ukrajinské krize nevměšoval nikdo ze zahraničí. Současná kyjevská vláda se dostala k moci s pomocí EU, USA a dalších zahraničních, především západních spojenců. Jihovýchod se těší, když ne materiální, tak jistě morální podpoře z východu. Situace na Ukrajině dozrála do situace, kdy svářící se povstalci z Kyjeva a z jihovýchodu v zajetí emocí a ideologických předsudků nedokážou nalézt cestu k jednacímu stolu. A tak se jediným možným řešením jejich sporu stává násilí a stále reálnější hrozba občanské války. Vyšetřování oděského masakru současnou kyjevskou vládu jen zcela znedůvěryhodňuje a jeho závěry nebudou brány druhou stranou vážně. Stejně tzv. vyšetřování vraždění kulkami snajperů na Majdanu, a to zvláště v době, kdy nová kyjevská elita v rozporu s ženevskými ujednáními řídí krvavé kárné operace proti Ukrajincům na jihovýchodě země,« zdůraznila.

Předseda ÚV KSČM, místopředseda sněmovny Vojtěch Filip považuje za nejvážnější chybu EU to, že se nezasadila, kromě prezidentských voleb na Ukrajině, o vypsání parlamentních voleb, »protože tato moc je nelegitimní. Nevzešla z žádných voleb! Ptám se, kdo z těch, kteří navštívili Kyjev v době Majdanu, chtěl, aby tam byly vypsány nové volby? Nic takového jsem od vás, kritiků vystoupení Kateřiny Konečné, neslyšel. Tak prosím vás, podržme si jenom jeden metr na mezinárodní situaci. Dvojí metr se vždycky vymstí,« obrátil se Filip především na zástupce pravicové opozice.

Konečnou navržené usnesení, kterým sněmovna žádá vládu České republiky, aby vyzvala členské státy EU i Rusko k uznání arbitrážní role OBSE při řešení konfliktu na Ukrajině, však poslanci nevyslyšeli. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) k tomu zaujal zdrženlivý postoj. »Nejsem si jist, jestli by OBSE do toho vůbec chtěla jít,« řekl s tím, že by bylo také dobré nejprve znát stanovisko Ukrajiny. Připomněl, že ukrajinská vláda souhlasila, aby se při vyšetřování dřívějších násilností v Kyjevě využilo Mezinárodního trestního tribunálu.