Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalouskovy dluhopisy jako pračka peněz?

 

Průměrná výše jedné objednávky v rámci emise státních dluhopisů pro občany činila zhruba 617 000 korun. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí (MF), které byly zveřejněny na facebookovém profilu projektu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale hned upozornil, že průměrné číslo je zkresleno několika velkými objednávkami. Nejvyšší objednávka podle statistik ministerstva byla 306,1 milionu Kč.

Nejnižší objednávka měla minimální požadovaný objem, tedy 1000 korun. Jméno objednavatele největší sumy ministerstvo neuvedlo. Mohlo tedy klidně jít i o prodejce drog. Celkový objem emise je 20,4 miliardy Kč, tedy více než dvojnásobek původně plánovaného objemu. Dluhopisy si objednalo a zaplatilo téměř 33 000 fyzických osob z ČR, 68 zahraničních fyzických osob a 57 neziskových organizací.

Největší zájem byl o jednoletý dluhopis, kterého se prodalo za 9,5 miliardy korun, tedy 46 procent celkového objemu. Dalších téměř devět miliard lidé investovali do pětiletého reinvestičního dluhopisu a zbylých 1,9 miliardy do pětiletého kuponového dluhopisu.

Výnos jednoletého státního dluhopisu jsou dvě procenta. U pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kuponový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U obou je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení by mělo činit přes tři procenta.

Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisu si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů. Celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Příští rok MF plánuje vydat státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard Kč.

(mr)